NewHealth is leverancier van programma’s en modules gericht op mentale gezondheid en preventie. “Denk aan modules die somberheid, piekeren, angst en paniek aanpakken, maar ook modules die gericht zijn op preventie, bijvoorbeeld om te helpen bij gezond blijven of bij doelen bereiken”, licht Wouter toe. Daarnaast levert de organisatie ook zorg: NewHealth heeft psychologen in dienst die begeleiding bieden bij de interventies. Dit doet NewHealth in verschillende markten, met een oorsprong in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De fusie-organisatie werd in 2013 opgericht uit organisaties waarin Parnassia Groep een rol als bestuurder of aandeelhouder had.
Samenwerking met Parnassia
En dat is ook hoe NewHealth in aanraking kwam met Koppeltaal. Eerder al was de organisatie aangesloten op Koppeltaal 1.x, maar onlangs hebben zij ook de stap gezet richting het vernieuwde Koppeltaal. “Dat is een klantvraag geweest van Parnassia Groep”, legt de productmanager eHealth uit. “Zij wilden graag met Koppeltaal eHealth ontsluiten vanuit hun cliëntenportaal.” Daar is NewHealth vervolgens mee aan de slag gegaan. Met Koppeltaal is nu een koppeling tussen mQ Cliënt van PinkRoccade (het ECD van Parnassia) en het platform van NewHealth mogelijk gemaakt. Uit de succesvolle acceptatie- en ketentest is gebleken dat de ontwikkelde functionaliteit voldoet aan de standaarden en dat de koppeling tussen de verschillende applicaties goed werkt. Op dit moment is NewHealth dan ook in productie met de koppeling.
Meerwaarde van Koppeltaal
Wat die koppeling oplevert voor behandelaar en cliënt? Minder dubbele functionaliteiten. “Vaak biedt een cliëntenportaal functionaliteiten als beeldbellen en communicatie via berichten aan”, vertelt Wouter. “Wij als eHealthleverancier doen dat ook, maar dat is niet erg logisch.” Dat is ook waarom hij Koppeltaal een goed initiatief vindt: “Koppeltaal zorgt voor de distributie van modules via andere portalen. In de ggz is dat heel relevant, ggz-aanbieders hebben namelijk al een cliëntenportaal en eHealthleveranciers hebben die ook. Daar zie je nu dus een dubbeling in functionaliteiten. Met Koppeltaal zorg je juist dat de klantreis eenduidig wordt, zowel voor behandelaren als voor cliënten. Het zorgt ervoor dat je niet steeds op verschillende portalen hoeft in te loggen en informatie op verschillende plekken moet intypen.”
Daarnaast heb je als ggz-instelling met Koppeltaal meer keuzevrijheid. “Wat je nu vaak ziet is dat een instelling bijna getrouwd is met specifieke leveranciers. Het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als je bijvoorbeeld voor de depressie module van leverancier X en weer een andere module van een leverancier Y kunt kiezen. Die flexibiliteit is echt waar de behoefte ligt.”
Hybride zorg
Volgens NewHealth is hybride zorg dan ook niet meer weg te denken. “Wij geloven in hybride zorg en in dat het veel efficiënter kan”, deelt Wouter. “Het is steeds belangrijker dat zorg plaats- en tijdsonafhankelijk wordt en met technologie wordt ondersteund.” En om dat goed te kunnen ondersteunen is het essentieel om te luisteren naar behandelaren en wat zij nodig hebben. Uniek aan NewHealth is dat zij zelf ook behandelaren in dienst hebben, die gebruik maken van het platform en van de modules. Dat zorgt ervoor dat zij hen eenvoudig om feedback kunnen vragen over het gebruik. “Wij zitten om tafel met onze zorgverleners om te vragen wat zij missen. Het moet niet een soort extra huiswerk worden voor behandelaren, maar juist hun leven makkelijker maken.”
Koppelingen met andere ggz-instellingen
Nu de koppeling met het ECD van Parnassia is gerealiseerd ziet de organisatie meer mogelijkheden. “Het lijkt mij een goed idee om meer integraties met andere ggz-instellingen te realiseren”, vertelt Jos. “Dat is juist de kracht van iets als Koppeltaal”, vult Wouter aan. “Het is herhaalbaar. Je maakt het één keer en daarna is het slechts configuratie. Dus als er partijen zijn die denken ik wil alleen modules afnemen en niet een heel cliëntenportaal, neem vooral contact met ons op.”