Terug naar overzicht

Kortere aansluit- en ontwikkeltijden: developer tool nu beschikbaar

Voor leveranciers van Elektronische Patiënten Dossiers (EPD) en eHealth-platforms is een nieuw hulpmiddel beschikbaar. Vanaf nu kunnen zij alle interacties met de Koppeltaalvoorziening testen in een developer tool. Ontwikkel- en implementatieprocessen worden hiermee sneller en eenvoudiger.

De developer tool is ontworpen om nog betere ondersteuning te bieden bij het aansluiten op, en ontwikkelen met, Koppeltaal. Ontwikkelaars krijgen toegang tot de Koppeltaalserver, zowel in de testomgeving als in de referentieomgeving. Met deze toegang koppelen ze de developer tool, om zo verschillende scenario's te kunnen naspelen. De tool begeleidt gebruikers stap voor stap door de interacties en laat precies zien welke gegevens op elk moment met de server moeten worden uitgewisseld. Dit helpt ontwikkelaars om te begrijpen welke interacties ze in hun eigen applicatie moeten inbouwen. Bovendien kunnen ze met de tool direct testen of deze interacties goed functioneren.

Sneller en zelfstandig ontwikkelen

De introductie van deze tool brengt een aantal voordelen met zich mee voor leveranciers die (gaan) werken met de Koppeltaalstandaard. Zo kunnen zij de functionaliteit van hun applicaties nu uitgebreid testen en de interacties met de Koppeltaalvoorziening valideren, zonder daarvoor afhankelijk te zijn van een andere leverancier. Voorheen gebeurde het testen altijd in samenwerking met een andere partij. Met de tool kan nu zelfstandig worden getest, wat de doorlooptijd verkort.

Interactieve ontwikkeldocumentatie

Daarnaast maakt de tool ook inzichtelijk wat er in de praktijk bij een interactie gebeurt. Hoewel de documentatie van de Koppeltaalstandaard al veel informatie biedt, laat de tool in een testopstelling stap voor stap zien hoe een interactie daadwerkelijk verloopt. Dit helpt ontwikkelaars om beter te begrijpen hoe alles werkt, zonder dat ze direct ondersteuning van het Koppeltaalteam nodig hebben. Hierdoor kunnen ze sneller en efficiënter implementeren.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar meer informatie over hoe u deze tool kunt gebruiken? In onderstaande instructievideo wordt stap voor stap uitgelegd hoe de developer tool werkt. De video is hier te bekijken: https://drive.google.com/file/d/1YVKJ42sJwAww2bhQ9rn-zLgkXB13U8r3/view?usp=sharing