Voordelen en vragen bij digitale gezondheidsregie

dit artikel verscheen eerder op de-eerstelijns.nl

De Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) is bezig aan een snelle opmars. Applicaties en dossiers krijgen meer gebruikers en de mogelijkheden worden talrijker. Ook de reikwijdte wordt groter: het gaat het gaat steeds vaker om het managen van je eigen gezondheid over verschillende domeinen heen. Maar dan moeten systemen wel met elkaar kunnen ‘praten’, zeggen onderzoeker, ontwikkelaar en adviseur Sergej van Middendorp en gebruiker Ben de Ruyter.

Zo is het bijvoorbeeld het streven van MedMij – een programma geleid door Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS en Nictiz – dat in 2020 iedereen zijn eigen gegevens kan inzien via een PGO. Ben de Ruyter uit Geldrop doet dat al een paar jaar. Zijn huisartsenpraktijk De Kleine Dommel is onderdeel van zorggroep DOH, die meewerkt aan de ontwikkeling van Mijn GezondheidsPlatform (MGP). De Ruyter, die is behandeld voor prostaatkanker en leeft met diabetes type 2 en een hoge bloeddruk, houdt er zijn bloeddrukwaarden, gewicht en buikomtrek bij en hij gebruikt MGP voor communicatie met zorgverleners. “De voordelen zijn geweldig”, zegt De Ruyter. “Je hebt de uitslagen veel sneller. Je maakt makkelijk contact met bijvoorbeeld de praktijkondersteuner. En je hebt alle informatie overzichtelijk bij elkaar.”

Sociaal domein

De eerste toepassingen op dit gebied zijn al op de markt, maar om deze voor iedereen toegankelijk te maken moeten ontwikkelaars van PGO’s nog wel wat investeren, constateert Sergej van Middendorp. Hij is mede-initiatiefnemer van Miles Ahead Business Jazz, een klein team van onafhankelijke ondernemers en IT-architecten, en een van de krachten achter Stichting Koppeltaal, dat werkt aan het uitwisselen van informatie tussen platforms in de GGZ. Van Middendorp: “Er zijn drie soorten systemen: professionele gezondheidssystemen, persoonlijke gezondheidssystemen zoals apps voor bewegen en leefstijl, en sociale zorgsystemen zoals online communities voor communicatie met familie, vrienden en lotgenoten. Die systemen zijn allemaal los van elkaar ontstaan en moeten nu bij elkaar worden gebracht.”

Van Middendorp ziet een beweging naar integratie en gezamenlijke voorzieningen. “Dat betekent dat je over een tijdje niet meer in allerlei verschillende systemen hoeft in te loggen, maar je je – vergelijkbaar met bijvoorbeeld Facebook – overal veilig via een PGO aanmeldt. Ook zorgt een programma als MedMij ervoor dat gegevensuitwisseling tussen PGO’s gestandaardiseerd wordt.” De beweging naar integratie en gezamenlijke voorzieningen kent naast technische ook juridische, privacy- en financieringsuitdagingen.

Voor wie is Koppeltaal?

Voor GGZ instellingen

GGZ instellingen zijn de ‘consumenten’ van de koppeltaal. De mogelijkheid om data tussen verschillende applicaties uit te wisselen maakt het mogelijk om interventies ontwikkeld door anderen dan je ‘eigen’ e-health platform leverancier te gebruiken in je behandelingen. Zo kan iedere GGZ instelling een optimale mix van e-health samenstellen voor haar patiënten.

Naast flexibiliteit en maatwerk besparen GGZ instellingen hiermee kosten. In plaats van per interventie een point-to-point integratie te maken wordt hergebruik gemaakt van investeringen in de koppeltaal.

Wil je weten of jouw GGZ instelling al gebruik maakt van koppeltaal? Als je aangesloten bent bij de cooperatie e-lab autisme, trauma, of verslaving dan doe je al mee. Wil je meer weten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor e-health leveranciers

De 'klanten' van de stichting koppeltaal zijn IT leveranciers die producten of oplossingen aan GGZ instellingen en aan samenwerkingsverbanden van GGZ instellingen leveren. Klanten commiteren zich aan het gebruik van de koppeltaal voor gegevensuitwisseling met hun applicatie waar mogelijk.

Koppeltaal start in verzie 1 met het mogelijk maken van uitwisseling tussen e-health platformleveranciers, zoals Minddistrict en Quli en e-health interventies zoals Kickass, een game voor kinderen met autisme. Andere IT leveranciers, zoals makers van Routine Outcome Measurement Systemen (ROM) en elektronische patienten dossiers (EPD's) hebben ook belangstelling getoond en koppeltaal is met hen in gesprek voor versie 2.

De 'klanten' van koppeltaal hebben een commerciële en/of technische verantwoordelijkheid in hun organisatie. Als je 'klant' van koppeltaal wilt worden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om te informeren naar de mogelijkheden.

Blog highlights
 
 

Contact Koppeltaal
Uw naam
E-mail...
Write your message!

Blijf niet achter. Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief.