Digitale grenzen wegnemen binnen de zorg

FHIR basis voor gegevensuitwisseling tussen cliëntenapps en zorgsystemen

dit artikel verscheen eerder in het magazine van Furore

Nederlandse GGZ-instellingen krijgen door de toename van eigen regie van cliënten steeds vaker te maken met vormen van eHealth. Denk daarbij aan apps en games (‘gamification’). De data die deze middelen verzamelen is essentieel voor een goed cliëntbeeld en daarmee voor het verloop van de behandeling. De grootste uitdaging die hierbij komt kijken, is de integratie tussen tools voor eHealth en de gebruikte zorgsystemen. Stichting Koppeltaal is een initiatief van de Nederlandse GGZ-sector waarmee deze integratie mogelijk wordt.

Sergej van Middendorp is projectleider bij Koppeltaal. Zijn team helpt IT-leveranciers samen te werken als één community. “Binnen Koppeltaal zijn zorgaanbieders in de GGZ, IT-leveranciers en zorgverzekeraars vertegenwoordigd. Het bij elkaar brengen van deze diverse partijen, met allemaal verschillende belangen, vroeg om de nodige afstemming. Pas als je een gemeenschappelijk beeld hebt, kun je samen je doel bepalen en aan de slag.”

Voordelen voor alle betrokkenen

Het overkoepelende doel is te zorgen voor uitwisseling van data tussen eHealth-modules en eHealth-platforms. Dit kent vele voordelen. Zo kunnen cliënten zelfstandig werken aan hun behandeling en hier (onder andere via apps/games) ook hun omgeving bij betrekken. Daarnaast profiteren GGZ-instellingen van een optimale mix aan modules die zij kunnen aanbieden. Tegelijkertijd verlagen zij de arbeidskosten. Zorgverzekeraars op hun beurt profiteren van een betere zorgkwaliteit tegen lagere kosten.

Game voor kinderen met autisme

Als voorbeeld van een eHealth-toepassing in de GGZ noemt Van Middendorp Kick-ass, een game voor kinderen met autisme. Deze game, die door middel van co-creatie tot stand kwam, helpt kinderen om te gaan met ingewikkelde sociale situaties. Daarmee kunnen zij beter functioneren in het dagelijks leven. “Verschillende zorgaanbieders sloegen de handen ineen om deze game te ontwikkelen. Vervolgens was het vanzelfsprekend zaak om de game te koppelen met verschillende eHealth-platforms. Deze gedachtegang vormde de basis voor Koppeltaal.”

Geloof in FHIR

Autisme is een complex domein. Je hebt te maken met gestructureerde en ongestructureerde data. Gestructureerde data in de vorm van (wetenschappelijk) onderzoek en onderbouwde behandelgegevens en ongestructureerd in de vorm van gevoelens en emoties. Je hebt maar een paar uitgangspunten die vast staan. De rest ga leer je als je aan de slag bent met de ontwikkeling en het gebruik. “Eind 2014 was onze vraag was dan ook of er standaarden bestaan die ook om kunnen gaan met deze beide datavormen”, zegt Van Middendorp. “HL7 FHIR bleek dit te kunnen omdat flexibiliteit in de standaard is ingebouwd. Daarnaast is FHIR afgestemd op de nieuwste online standaarden en eenvoudig is uit te breiden. Op dat moment stond de standaard nog in de kinderschoenen, maar we geloofden in FHIR en maakten daarom deze keuze.”

Integratie via Koppeltaal-server

Koppeltaal richtte een eigen server in, waar applicaties data veilig uitwisselen door middel van FHIR. Elke GGZ-instelling kan zelf een eigen eHealth-platform kiezen. Door verbinding met de Koppeltaal-server zijn alle beschikbare eHealth-behandelingen – ongeacht het gekozen systeem of de app – te integreren. Zo ontstaat een completer beeld van een cliënt. Van Middendorp: “Dit zijn bijvoorbeeld ook de effectmetingen van behandelingen en op dit moment zijn we bezig met de aansluiting van EPD’s.”

Digitale drempels wegnemen

Volgens Van Middendorp bieden de visie en aanpak van Koppeltaal ook mogelijkheden voor andere toepassingen. “De algemeen geldende vraag is hoe we in Nederland de integratie van platforms en applicaties in een digitaal zorgsysteem voor elkaar kunnen krijgen. We hebben uiteindelijk als doel digitale drempels weg te nemen. We bekijken hoe we dit vanuit Koppeltaal kunnen ondersteunen. Dit past perfect bij het recente BETER met ELKAAR-rapport, dat de minister van VWS onlangs in ontvangst nam. Dit rapport beschrijft hoe we meer mensen gezondheid en vitaliteit willen bieden.”

Inmiddels zorgde Koppeltaal al voor 16 verschillende koppelingen met GGZ-applicaties. “Het aantal berichten dat via de server wordt uitgewisseld verdubbelt elke maand”, zegt Van Middendorp trots. “Daar komt bij dat Koppeltaal dit jaar als servicecentrum wordt toegevoegd aan VZVZ. Een kroon op het werk van de Stichting.”

 

 

Voor wie is Koppeltaal?

Voor GGZ instellingen

GGZ instellingen zijn de ‘consumenten’ van de koppeltaal. De mogelijkheid om data tussen verschillende applicaties uit te wisselen maakt het mogelijk om interventies ontwikkeld door anderen dan je ‘eigen’ e-health platform leverancier te gebruiken in je behandelingen. Zo kan iedere GGZ instelling een optimale mix van e-health samenstellen voor haar patiënten.

Naast flexibiliteit en maatwerk besparen GGZ instellingen hiermee kosten. In plaats van per interventie een point-to-point integratie te maken wordt hergebruik gemaakt van investeringen in de koppeltaal.

Wil je weten of jouw GGZ instelling al gebruik maakt van koppeltaal? Als je aangesloten bent bij de cooperatie e-lab autisme, trauma, of verslaving dan doe je al mee. Wil je meer weten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor e-health leveranciers

De 'klanten' van de stichting koppeltaal zijn IT leveranciers die producten of oplossingen aan GGZ instellingen en aan samenwerkingsverbanden van GGZ instellingen leveren. Klanten commiteren zich aan het gebruik van de koppeltaal voor gegevensuitwisseling met hun applicatie waar mogelijk.

Koppeltaal start in verzie 1 met het mogelijk maken van uitwisseling tussen e-health platformleveranciers, zoals Minddistrict en Quli en e-health interventies zoals Kickass, een game voor kinderen met autisme. Andere IT leveranciers, zoals makers van Routine Outcome Measurement Systemen (ROM) en elektronische patienten dossiers (EPD's) hebben ook belangstelling getoond en koppeltaal is met hen in gesprek voor versie 2.

De 'klanten' van koppeltaal hebben een commerciële en/of technische verantwoordelijkheid in hun organisatie. Als je 'klant' van koppeltaal wilt worden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om te informeren naar de mogelijkheden.

Blog highlights
 
 

Contact Koppeltaal
Uw naam
E-mail...
Write your message!

Blijf niet achter. Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief.